Fietsen met je kind

Fietsen met je kind
Bezig met laden... 100 view(s)

Fietsen met je kind

Een gezellig uitje met je gezin: een rondje fietsen. Maar hoe zit dat nou eigenlijk, vanaf welke leeftijd mag jouw kindje mee op de fiets, kun je met je kindje gaan oefenen zelf te fietsen of kan je kind al alleen op pad op de fiets? Hieronder hebben wij een aantal tips voor je klaargezet:

Vanaf welke leeftijd kan mijn kindje mee op de fiets?

Je kindje kan al vanaf jonge leeftijd mee op de fiets. Veel ouders nemen hun baby met de leeftijd van acht maanden al mee in het kinderzitje voor op de fiets. Wel is het goed het hoofdje van de baby goed te ondersteunen en hiervoor bijvoorbeeld een kussentje mee te nemen. Ook zijn er tegenwoordig veel bakfietsen verkrijgbaar waar jouw kindje in de Maxi-Cosi al in mee kan. Zo kunnen jullie zelfs nog eerder al met het gezin op de fiets op pad!

Vanaf welke leeftijd kunnen we gaan oefenen met fietsen?

Laten we allereerst beginnen met het volgende: ieder kindje is anders en ieder doet alles op zijn of haar eigen tempo. Wel zijn er richtlijnen die we met je kunnen delen, op welke leeftijd een kindje gemiddeld begint te fietsen.

Op de driewieler of loopfiets

De meeste kindjes kunnen rond de twee jaar overweg met een driewieler of loopfietsje. Het kan ineens heel snel gaan wanneer ze de smaak te pakken krijgen en voor je het weet kun jij achter je kleintje aanhollen wanneer het “fietsen” is ontdekt.

Fietsen met of zonder zijwielen

Het verschil van leeftijd bij het fietsen met zijwieltjes kan enorm verschillen. Sommige kinderen kunnen met 3 jaar al zonder zijwieltjes fietsen terwijl andere kindjes misschien wel tot hun zesde of zevende levensjaar nog wat ondersteuning nodig hebben. De gemiddelde leeftijd is ongeveer vijf jaar. Het kunnen fietsen zonder zijwieltjes wordt ook bepaald door de motivatie, de motoriek, het zelfvertrouwen, het evenwichtsgevoel, het geduld en vaak speelt ook de lengte van het kind een rol.

Zelfstandig op de fiets op pad

Ook hier is geen standaard leeftijd aan te koppelen maar kan er wel een inschatting worden gemaakt. Vanaf ongeveer 9 jaar kent jouw kind waarschijnlijk de belangrijkste voorrangsregels, het helemaal alleen op pad sturen is vaak nog net was riskant. Vanaf 10 jaar heeft je kind vaak wat meer overzicht en is het inschattingsvermogen ook weer een stuk beter. Met 11 jaar kunnen de meeste kinderen zich goed genoeg concentreren om het verkeer ook goed in de gaten te kunnen houden zodat ze rond 12 jaar veilig en zelfstandig op pad kunnen.  Natuurlijk is alles afhankelijk van het karakter van je kind en de woonomgeving en verkeerssituatie.

Helm en een veilige fiets

Het wordt aangeraden om een kind altijd een fiets te geven met zowel een terugtraprem als ook een handrem. Ook wordt het net als in andere landen steeds gebruikelijker dat een kindje een helm draagt op de fiets. Zorgen dat de helm of bijvoorbeeld de fietssleutel niet kwijt of verwisseld raakt? Je kunt deze spullen eenvoudig merken met naam met de naamlabels van Goedgemerkt.

Copyright © , Goedgemerkt - Alle rechten voorbehouden
Niets uit deze website mag worden gekopieerd, opgeslagen en/of worden verspreid zonder schriftelijke toestemming van Goedgemerkt